ENERGETSKO OZNAČAVANJE – obavezno od 1.1.2018. na svim uređajima za lokalno grijanje prostora

Koji su to EU propisi relevantni za proizvode povezane s energijom (ErP – Energy related Products)?

Europska unija je 2015. godine donijela četiri temeljna propisa za uređaje za grijanje (ErP propisi) koji uključuju kotlove, peći na pelete, štednjake na drva i kamine.

Cilj ovih propisa bio je uvesti na europsko tržište samo proizvode “najnovije generacije”, obavezno s posebnom oznakom – energetskom naljepnicom (Energy label) koja prikazuje razred energetske učinkovitosti (A++ do G).

Za uređaje za grijanje na biomasu, ErP propisi su stupili na snagu u 28 država članica EU i svim zemljama europskog gospodarskog prostora (EEA) sa sljedećim datumima:

  • za kotlove na biomasu, obveza označavanja stupila je na snagu 1.4.2017. godine (Uredba EU 2015/1187)
  • za uređaje za lokalno grijanje prostora – štednjake i kamine na drva te peći na pelete, obveza označavanja stupila je na snagu 1.1.2018. godine (Uredba EU 2015/1186)

 

Kako pročitati energetsku naljepnicu za klasične štednjake i peći na pelete za grijanje prostora ?

 

Od 1.1.2018. svi štednjaci, kamini i peći na pelete koji su na tržištu, moraju imati energetsku naljepnicu, sličnu onoj koja se već zadnjih nekoliko godina koristi na velikim kućanskim aparatima.

Također, svi takvi uređaji moraju uz energetsku naljepnicu imati priložen i informacijski list proizvoda (Product fiche). Jedan informacijski list može se odnositi na više modela uređaja za lokalno grijanje prostora koje isporučuje isti dobavljač.

Za uređaje za lokalno grijanje prostora naljepnica sadrži sljedeće informacije:

  • naziv odnosno zaštitni znak dobavljača
  • identifikacijsku oznaku/naziv modela proizvoda
  • energetski razred proizvoda, na ljestvici od G do A++
  • izravnu toplinsku snagu uređaja odnosno njegovu nominalnu izlanu snagu, izraženu u kW

 

 

 

Kako pročitati energetsku naljepnicu za štednjake, kamine i peći na pelete za centralno grijanje ?

 

Energetska naljepnica na uređajima za centralno grijanje mora sadržavati iste informacije kao i ona na uređajima za lokalno grijanje prostora, uz dodatnu vrijednost neizravne toplinske snage odnosno snage koju uređaj daje na vodu sustava centralnog grijanja.