Grijanje na pelete – ekološko i komforno grijanje

U posljednje vrijeme ljudi se odlučuju za korištenje drva kao najjeftinijeg energenta za grijanje. Ipak, glavna mana drva je što njegova priprema za skladištenje i loženje iziskuje mnogo fizičkog napora. Stalno cijepanje, spremanje ogrjeva i održavanje vatre može postati gnjavaža. No, postoji alternativa koja je ne samo praktična, već i ekološki prihvatljiva, a to je grijanje na pelete.

Peći na pelete su sofisticirani uređaji koji pružaju ekološki prihvatljivu alternativu za grijanje Vašeg doma. Grijanje na pelete daje Vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Upravljačka ploča omogućuje Vam jednostavno rukovanje i podešavanje svih potrebnih parametara. Prednosti su također vrlo visoka učinkovitost peći i kotlova (90 – 96 %) te smanjenje efekta staklenika u atmosferi.

Što su zapravo peleti?

Peleti su prešani drvni ostaci (piljevina, sječka isl.) dobiveni mehaničkim prešanjem u posebnim strojevima bez dodavanja ikakvih kemijskih sredstava. Proizvode se od hrasta, bukve, jasena, graba, topole, lipe i dr. Kao vezivno sredstvo služi lignin koji se kao sastojak nalazi u drvu. Maksimalni dozvoljeni postotak dodatnih vezivnih sastojaka u peletima je 2 %, koji uglavnom pojednostavljuju prešanje te kasnije održavaju čvrstoću peleta. U tu svrhu najviše se koriste raženo ili kukuruzno brašno. Ipak, treba naglasiti da takvi dodatni sastojci uglavnom negativno utječu na kvalitetu peleta.

Zašto grijanje na pelete?

Drveni peleti imaju prednost kao ekološki proizvod bez osjećaja nedostatka komfora u usporedbi s plinom ili uljem. Samo se pepeo mora povremeno čistiti.

Prednost peleta je svakako i činjenica da imaju visoki sadržaj energije, jednostavni su za transport, mogu se jednostavno skladištiti, imaju niske emisije štetnih spojeva, a osim toga grijanjem na pelete u svoj dom uvodite čistiju, bogatiju i zdraviju mikroklimu za Vaše ukućane i za Vas. 

Korištenjem peleta, smanjuje se efekt staklenika u atmosferi! Ako se u jednoj obiteljskoj kući zamijeni peć na loživo ulje sa SENKO peći na pelete, smanjit će se emisija CO2 za pet tona u godinu dana!

Kako prepoznati kvalitetu peleta?

1)   na pakiranju mora biti istaknut certifikat -> EN 14961-2, Ö-Nörm M7135, DIN 51731 ili ENplus-A1

2)   peleti moraju biti cilindrični sa konstantnim promjerom i sjajnom površinom

3)   promjer 5 do 6 mm, duljina 10 do 25 mm

4)   u pakiranju ne smije biti previše piljevine

5)   peleti se moraju lomiti, a ne pucati

6)   motanjem peleta po prstima ne bi trebalo ostati prašine

7)   pakiranje mora biti hermetički zatvoreno (zbog eventualnog prodora vlage)

8)   stavite jednu šaku peleta u posudicu s vodom. Ako su peleti kvalitetni past će na dno, u suprotnom će ostati na površini vode !

Peleti omogućavaju veliki komfor uz minimalnu emisiju štetnih plinova. Oni su idealan put prema kvalitetnom i potpuno automatiziranom sustavu grijanja. Peleti su energent koji je bezopasan, siguran, neotrovan i okrenut prema zaštiti okoliša!

VRH

    Ostavite nam poruku, kontaktirat ćemo vas u najkraćem roku.

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš Email (obavezno)

    Vaša poruka