Grijanje na drva – najekonomičnije grijanje

Od samog otkrića vatre, loženje na drva, najstariji je i najčešći način dobivanja toplinske energije. Danas je ta činjenica dodatno potkrijepljena sve većim cijenama osnovnih fosilnih goriva zahvaljujući sveprisutnoj svjetskoj ekonomskoj krizi i saznanjima o mogućim iscrpljenjima izvora ovih energenata.Drvena biomasa, od čega drvo kao najraširenije, jedini je 100% obnovljiv i ekonomski najisplativiji izvor toplinske energije. Također, danas izuzetno aktualni razlozi protiv korištenja fosilnih goriva su i štetne nuspojave koje nastaju prilikom izgaranja ogromnih količina fosilnih goriva, te predstavljaju ozbiljnu prijetnju održanju prirodne ravnoteže na Zemlji. Dobro osmišljeno obnavljanje šumskih površina je održivi izvor toplinske energije koja svojim oslobađanjem prilikom izgaranja ne povećava emisiju CO2 u atmosferi obzirom da je ista količina CO2 potrebna za ponovni rast jednake količine drvene biomase.

Jednostavna obnovljivost omogućuje jeftinu cijenu drvene biomase, a prema navedenom njezino korištenje dodatno potiču vrhunske ekološke karakteristike. Ciklus suvremenog uzgoja drvene biomase namijenjene energetskom korištenju iznosi od 3 do 15 godina ovisno o vrsti drveta, čime je postignuto pozitivno okruženje za visokoekonomsko eksploatiranje drvene biomase bez opasnosti za buduće energetske potrebe i štetnog djelovanja na prirodu.

NAPOMENA: izračuni su temeljeni na javno dostupnim podacima više ovlaštenih distributera (dobavljača) energenata o prosječnim cijenama (sa PDV-om) na hrvatskom tržištu u kolovozu 2016. godine. Konačni podaci mogu odstupati ovisno o energetskoj učinkovitosti objekta i efikasnosti kotla pojedinog uređaja.
* cijena prirodnog plina za tarifni model TM2 (godišnja potrošnja prirodnog plina 5.000 - 25.000 kWh). Cijena je objavljena u NN 28/16 – „IZNOSI TARIFNIH STAVKI ZA JAVNU USLUGU OPSKRBE PLINOM ZA RAZDOBLJE OD 1. TRAVNJA DO 31. PROSINCA 2016. GODINE“. Izračunata je prosječna cijena od 8 distributera plina u RH.
** bukva+grab < 20% vlage
*** dvotarifno brojilo (80% VT i 20% NT)

GRIJANJE SENKO ŠTEDNJAKOM NA DRVA JEFTINIJE JE OD:

 • grijanja prirodnim plinom ZA
 • grijanja loživim uljem ZA
 • grijanja UNP plinom ZA
 • grijanja električnom energijom ZA

Pretpostavlja se da će u narednih nekoliko godina plin, lož ulje i struja dodatno poskupjeti dok se povećanje cijene drva ne očekuje. U zadnjih nekoliko godina u Europi cijene peleta i drva za loženje su najstabilnije u odnosu na ostala goriva.

ZAŠTO GRIJANJE NA DRVENU BIOMASU?

 • najjeftiniji energent
 • ekološki prihvatljivo (CO2 neutralno)
 • 100 % obnovljiva sirovina
 • sigurno za upotrebu
 • lako skladištiti, bezopasno za kućanstvo i okoliš
 • domaći energent, neovisan o stanju na svjetskom tržištu
 • lako upotrebljavati i instalirati uređaj – bez potrebe za dodatnim mrežnim priključcima
VRH

  Ostavite nam poruku, kontaktirat ćemo vas u najkraćem roku.

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Vaša poruka