SENKO peći na pelete

SENKO peći na pelete koriste se za grijanje stambenih prostora i/ili centralno grijanje, a istovremeno služe i kao ukrasni element u svakom prostoru. Konstruirane su i izrađene do najsitnijih detalja da bi na najbolji način zadovoljile sve potrebe korisnika za funkcionalnošću i sigurnošću.

Topli zrak pomoću tangencijalnog ventilatora izlazi iz peći u prostoriju kroz rešetke na prednjoj strani peći. Drugim ventilatorom dovodi se primarni zrak u ložište, a dimni plinovi se istodobno odvode iz ložišta u dimnjak. Doziranje peleta u ložište je automatsko i programirano s elektronskim sklopom pomoću pužnog dozatora.

Ložište je opremljeno vratima sa vatrootpornim staklom (do 700°C) čime se dobiva lijepi vizualni efekt plamena unutar ložišta, a istovremeno se sprječava izlazak pepela i dima u zagrijani prostor. Unutarnji dio ložišta (kod peći za grijanje prostora) izrađen je od vermikulita – samočistivog otpornog materijala koji daje visoki toplinski kapacitet. Vanjske stranice peći mogu biti obojene u nekoliko boja po izboru.

Peći imaju mogućnost upravljanja daljinskim upravljačem i/ili mobitelom (wi-fi modulom). Također, postoji mogućnost programiranja dnevnog / tjednog rasporeda rada peći (6 mogućih programa – npr. ako radite do 16 h (odnosno niste kod kuće), možete programirati peć da grije na 18°C od 06-16 h, a od 16-22 h na 24°C i slično). U slučaju nekakvog neočekivanog stanja aktiviraju se sigurnosni uređaji koji automatski prekidaju doziranje peleta u ložište i javljaju alarm na upravljačkoj ploči.

SENKO peći na pelete odlikuju se vrlo visokom učinkovitošću (91 – 96 %) kao i vrlo niskim stupnjem zagađenja okoliša. Konstruirane su i proizvedene pomoću najmodernijih softvera i tehnologija u skladu sa svim mjerama sigurnosti koje propisuje norma EN 14785. Pazeći na svaku komponentu peći osigurana je zaštita, i korisnika i instalatera, od eventualnih nezgoda.

SPAJANJE NA DIMNJAK

Ako želite postići nominalnu snagu peći sa pripadajućom potrošnjom peleta, potrebno je peć na pelete spojiti na ispravan dimnjak.

Dimnjak mora biti kružnog poprečnog presjeka i s dimovodnom kapom za zaštitu od vjetra i atmosferskih utjecaja (kiša, snijeg, lišće isl.).

Sljedeći obavezni uvjet za pravilan rad peći je dovod svježeg zraka u prostoriju u kojoj se peć nalazi. Površina otvora za dovod svježeg zraka ne smije biti manja od 100 cm2.

Otvor mora biti tako izveden da ni na bilo koji način ne može biti začepljen (zaštićen rešetkom, metalnom mrežom ili sličnom prikladnom zaštitom).

Zrak se može dovesti i iz susjednih prostorija, važno je da su te prostorije stalno slobodno opskrbljene sa vanjskim zrakom.

Za pravilno izgaranje peleta potreban je i dovoljni podtlak u dimnjaku (10-14 Pa) ovisno o snazi peći. Dimnjak će podtlak postići samo ako je dobro izoliran te ima ispravnu dimovodnu kapu sa zaštitom od vjetra. Izolirani dimnjak sprječava hlađenje dimnih plinova čija se temperatura kreće u granicama između 65°C i 180°C (ovisno o snazi peći). Loše izolirani ili preniski dimnjak ima premali podtlak (slabije vuče), a kao najčešća posljedica je crno staklo na vratima ložišta te kod niskih vanjskih temperatura i potpuno zagušenje ložišta s nemogućnošću gorenja peleta što naposljetku predstavlja iznimno opasnu situaciju za korisnika peći. Također postoji problem i kod prevelikog podtlaka dimnjaka koji je posljedica prevelikog promjera dimnjaka. Prejako izgaranje možete prepoznati po velikom i bučnom plamenu, temperatura dimnih plinova raste preko 240°C te za posljedicu možete imati deformaciju ložišta.

Peć se spaja na dimnjak sa dimovodnim cijevima minimalnog promjera Φ 80 mm (dužina cijevi do 3 m), ILI Φ 100 mm (dužina cijevi više od 3m). Ta dužina dobiva se zbrajajući horizontalne i vertikalne dijelove cijevi pritom imajući u vidu da svako koljeno od 90° odgovara jednom linearnom metru. Treba izbjegavati montažu horizontalnih dijelova što je više moguće.

PRILIKOM SPAJANJA PEĆI NA DIMNJAK PRIDRŽAVAJTE SE SLJEDEĆIH UPUTA :

 • horizontalni dijelovi trebaju imati nagib od minimalno 3° prema gore,
 • duljina horizontalnog dijela treba biti minimalna i u svakom slučaju ne veća od 3 m,
 • broj koljena (nagib 90°) ne smije biti veći od 4 (uključujući i T-komad) – ako trebate više od 4 koljena koristite cijev koja ima unutrašnji promjer Φ 120 mm,
 • dimnjak se nikada ne smije izvesti samo probojem kroz zid (fasadno) već se mora izvesti na krov kako bi se osiguralo normalno i sigurno izgaranje!

NAPOMENA

NE SPAJAJTE dimovodnu cijev na zajednički dimnjak koji se upotrebljava za druge generatore topline (kotlove, kamine, štednjake isl.)

VRH

  Ostavite nam poruku, kontaktirat ćemo vas u najkraćem roku.

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Vaša poruka